Menu

express keskinoglou

Θ. Μαργαρίτης - "Γιατί δεν πετυχαίνουμε τίποτα και τα χάνουμε όλα"

Θ. Μαργαρίτης - "Γιατί δεν πετυχαίνουμε τίποτα και τα χάνουμε όλα"

«ΕΠΕΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ» ΚΑΙ ΤΟ ΤΕΛΩΝΕΙΟ ΣΤΗΝ ΒΙ.ΠΕ. ΔΡΑΜΑΣ

-Γιατί δεν πετυχαίνουμε τίποτα και τα χάνουμε όλα-

Του Θωμά Μαργαρίτη, Δικηγόρου, τ. Δημάρχου και τ. Προέδρου του Δικηγορικού  Συλλόγου Δράμας.

Ο Νομός Δράμας χρόνια, διαρκώς υποβαθμίζεται και κατάντησε Νομός των παραρτημάτων των κεντρικών Υπηρεσιών, κυρίως της Καβάλας ή της Κομοτηνής, πρωτεύουσας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Δεν έμεινε τίποτε πλέον στην Δράμα. Δεν έχει νόημα να αναφέρω ένα-ένα τι χάσαμε τα τελευταία χρόνια. Λίγο πολύ είναι γνωστά.

Το πιο πρόσφατο κτύπημα είναι η υποβάθμιση του Τελωνείου στην Βιομηχανική περιοχή Δράμας που από Διεύθυνση Α΄ τάξης «υποβιβάσθηκε» σε Β΄ τάξης. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι γίνεται παράρτημα του τελωνείου Α΄ τάξης της Καβάλας, όπου θα τοποθετηθεί «συντονιστής προϊστάμενος», ο οποίος θα «συντονίζει» το υποβιβαζόμενο στην Β΄ τάξη τελωνείο της Δράμας.

Θα περίμενε κάποιος με βάση την λογική, την αναβάθμιση και όχι την υποβάθμιση του Τελωνείου και αυτό γιατί η Δράμα συνορεύει με την Βουλγαρία, διενεργεί ελέγχους πάταξης του λαθρεμπορίου τσιγάρων και οινοπνευματωδών και λοιπών λαθραίων προϊόντων και αντικειμένων.

Οι έλεγχοι λογικά γίνονται στον τόπο της παραβατικής συμπεριφοράς. Γι’ αυτό η Διεύθυνση έπρεπε να παραμείνει στην Δράμα και να ενισχυθεί η παρουσία ελέγχου  του γραφείου δίωξης στην ελληνοβουλγαρική μεθόριο.

Πέρα από κάθε λογική, η διεύθυνση μεταφέρεται στην Καβάλα, στο όνομα της εξοικονόμησης πόρων και εξορθολογισμού των κρατικών δαπανών.

ΤΙ ΦΤΑΙΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΗ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΔΡΑΜΑΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΣΙΦΑΝΕΣ ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΣΕ ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΙΤΕ ΝΑ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΘΕΙ, ΕΙΤΕ ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ ΝΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΩΣ ΕΧΟΥΝ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ; Είμαι απολύτως πεπεισμένος ότι δεν έφταιγε ούτε ο πολιτικός προσανατολισμός μας όλα αυτά τα χρόνια (δεξιός Νομός), ούτε κανένας σκοπίμως μας «δίωκε», ούτε είμασταν οι μονίμως αγωνιζόμενοι αλλά πάντα αδικημένοι. Και ήταν ψευδαίσθηση ότι θα έρχονταν στην εξουσία άλλοι που δήθεν θα μας πρόσεχαν και θα δικαιωνόμασταν.

Δυστυχώς στην Δράμα από ανοργανωσιά, έλλειψη ενημέρωσης, έγκαιρης προετοιμασίας, πολιτικής πρόβλεψης, διεκδικητικότητας, αγωνιστικής διάθεσης και σύγκρουσης ακόμα και με συμφέροντα των άλλων Νομών της περιοχής, δημιουργήθηκε μία τεράστια πολιτική παθογένεια.

Οι κατά καιρούς πολιτικοί εκφραστές μας χαρακτηρίζονταν από όλες αυτές τις ελλείψεις, πουλούσαν πολιτικό «τσαμπουκά» μέχρι τα όρια της Μαυρολεύκης, έβγαιναν στις εκλογές πολύ εύκολα σε εύκολο πολιτικά Νομό, έδειχναν «ψευτοαγωνιστικότητα» χωρίς τίποτα να καταφέρνουν, «μυξόκλαιγαν» για τις απώλειές μας βγάζοντας αντιπολιτευτικές κορώνες για την «αδικία» και την «εγκατάλειψη» από την κεντρική εξουσία, χωρίς να αιτιώνται ποτέ εαυτόν για την κατάντια μας.

Είναι γεγονός ότι επί ΠΑΣΟΚ έγιναν ελάχιστα πράγματα στον Νομό μας. Αλλά και ο ισχυρισμός των δεξιών πολιτικών μας ότι μας «δίωκαν» γιατί κυβερνούσε το ΠΑΣΟΚ κατέπεσε ως χάρτινος πύργος όταν οι ίδιοι ανέλαβαν τα ηνία της διακυβέρνησης από θέσεις διοίκησης και ευθύνης. Όπως φρούδες ήταν και οι ελπίδες του ΣΥΡΙΖΑ που καλλιεργήθηκαν για τον Νομό μας τώρα που «αριστερίσαμε».

Δυστυχώς στα κέντρα των αποφάσεων, τους πολιτικούς εκφραστές μας ποτέ δεν τους έπαιρναν στα σοβαρά, γιατί ποτέ δεν αισθάνθηκαν απειλητική της πολιτική τους ανάσα επάνω τους.

Κακά τα ψέματα, τα κόμματα και οι εξουσίες για να σε ακούσουν θέλουν τους εκβιασμούς τους. Για να μπορέσεις όμως να «πατήσεις πόδι» πρέπει να μετράς και να σε υπολογίζουν.

Αν όσοι αποφασίζουν, αντιληφθούν ότι δεν είσαι διατεθειμένος και προετοιμασμένος να «σπάσεις αυγά» και να συγκρουστείς, αλλά συμπεριφέρεσαι  σαν «μαλακό τυρί που κόβεται με την καρδιά ενός μαρουλιού» και «γλύφεις» την εξουσία και το κόμμα σου μόνο και μόνο για να είσαι στις λίστες των επόμενων εκλογών, ώστε να εξασφαλίσεις την πολιτική σου μακροημέρευση, δεν πρόκειται ποτέ να σε ακούσουν. Ούτε θα πετύχεις τίποτα για τον τόπο σου. Ιδιαίτερα εδώ στην Δράμα όταν έχεις να αντιπαλέψεις  ισχυρότατους πολιτικούς παράγοντες των γειτονικών Νομών (Καβάλας-Σέρρες), το έργο των πολιτικών μας ήταν και είναι -το αναγνωρίζω- πολύ δύσκολο. Απαιτούσε και απαιτεί γνώση του πολιτικού γίγνεσθαι, σχεδιασμό, ομόνοια, επιστημονική προετοιμασία, συνεργασία, διακριτότητα ρόλων και «στύλωμα των ποδιών» την κρίσιμη ώρα αλλά και εμμονή και πείσμονα προσπάθεια. Έλειπε και λείπει αυτό που στο παρελθόν ονόμασα «δυναμική Πελοποννησίων», όπου παρά τις προσωπικές και πολιτικές διαφωνίες τους, οι πολιτικοί τους συνεργάζονται γιατί γνωρίζουν ότι όλοι κερδίζουν είτε κυβερνούν είτε αντιπολιτεύονται από την επίλυση ενός τοπικού θέματος. Αυτοί ξέρουν πώς δημιουργούνται τα πολιτικά «τζάκια».

Είναι αδιαμφισβήτητο, για όσους γνωρίζουν τα πολιτικά πράγματα στη χώρα μας ότι «μάγκας» πολιτικός δεν είναι αυτός που επιβιώνει πολιτικά με ανέξοδες ρητορικές, υπερτονίζοντας το «εγώ» του και ταυτόχρονα «γλύφει» την ηγεσία του και το κόμμα του χωρίς να τους «ζορίζει», αλλά αυτός που η ηγεσία και το κόμμα του τον θεωρούν αναγκαίο και απαραίτητο ακόμα και αν τους «πιέζει», τους «ζορίζει» και είναι κάθετος στις απαιτήσεις του για την επίλυση τοπικών θεμάτων. Δυστυχώς εμείς δεν είχαμε «μάγκες» πολιτικούς που να ανήκουν στην δεύτερη κατηγορία. Είχαμε «τζάμπα μάγκες» της πρώτης κατηγορίας και το τραγικό είναι ότι με θεατρινισμούς, λαϊκισμούς, εγωπάθεια και αυταρέσκεια, έπειθαν τους Δραμινούς να αποδεχθούν την «ειμαρμένη» τους και την κακή τους μοίρα, που τους «έλαχε» να γεννηθούν και να ζήσουν σ’ έναν Νομό που όλοι οι άλλοι τον «αδικούν» και τον «διώκουν», ενώ  οι πολιτικοί μας εκφραστές τα «έκαναν όλα καλά».

Μ’ αυτά και μ’ αυτά η Δράμα  έμεινε πίσω ακόμα και την εποχή των παχέων αγελάδων. Τώρα με την κρίση την εποχή των ισχνών αγελάδων που απαιτείται  περιστολή των δαπανών και συγκέντρωση των υπηρεσιών για μείωση των εξόδων  του κράτους, διακατεχόμενοι από την ίδια πολιτική παθογένεια και αδυναμία του παρελθόντος που μας ακολουθεί, οι παράλογες για μας τους Δραμινούς «αποψιλώσεις» κεντρικών υπηρεσιών φαντάζουν για τους διοικούντες απόλυτα λογικές. Άλλωστε προσφερόμαστε να «ασελγούν στο πτώμα μας» γιατί τα πάντα τα δεχόμασταν και τα δεχόμαστε αδιαμαρτύρητα.

Γιατί να ενισχυθούν ή να διατηρηθούν οι κεντρικές Υπηρεσίες ενός Νομού «χωμένου στο πουθενά», χωρίς άμεση σύνδεση με έναν οδικό άξονα προς την Εγνατία, χωρίς στάσεις του τραίνου όπως παλιότερα, χωρίς σωστή σύνδεση προς Καβάλα;

Γιατί να ενισχυθούν ή να διατηρηθούν κεντρικές υπηρεσίες προς εξυπηρέτηση των κατοίκων ενός Νομού που έμαθε ποτέ να μην κερδίζει και να χάνει τα πάντα αδιαμαρτύρητα;

Τώρα εάν πάνω από -70- εξαγωγικές επιχειρήσεις της Δράμας των κλάδων του μαρμάρου, του ξύλου, του κρασιού, των τροφίμων και των γεωργικών προϊόντων θα έχουν σημαντικά προβλήματα με την υποβάθμιση του Τελωνείου δεν βαριέσαι θα φταίει ο κακός ΣΥΡΙΖΑ. Άλλωστε η Καβάλα που έχει λιμάνι είναι τόσο κοντά!

Πάντα φταίει κάποιος άλλος. Εκτός από τον κακό μας εαυτό. Έτσι καλύπτεται η  αδυναμία, η ανικανότητα και ο ανέξοδος παραγοντισμός των πολιτικών μας που τους διατηρεί στα πράγματα χρόνια.

Ας διδαχθούμε επιτέλους από τους τρόπους διεκδίκησης των Πελοποννησίων και των Κρητικών.

Έτσι για την ιστορία αναφέρω, για όσους επισκέφθηκαν το Ηράκλειο της Κρήτης. Ίσως να πρόσεξαν ότι στην είσοδο της πόλης, υπάρχει ταμπέλα που γράφει «Καλώς ήλθατε στο Δημοκρατικό Ηράκλειο», υποδηλώνοντας ότι οι κάτοικοι παλιά ψήφιζαν ΠΑΣΟΚ  ως δημοκράτες και τώρα ΣΥΡΙΖΑ ως δημοκράτες και πάλι.

Το δημοκρατικό λοιπόν Ηράκλειο δεν πέτυχε πράγματα επί δεξιάς; Σας πληροφορώ ότι πέτυχε πολύ περισσότερα. Γιατί οι πολιτικοί στο σύνολό τους ήξεραν να διεκδικούν και κυρίως να φέρνουν αποτελέσματα, από τα οποία οι πολίτες τους έκριναν και τους αξιολογούσαν.

Εδώ στη Δράμα, κανένας πολιτικός μας δεν κρίθηκε από το αποτέλεσμα αλλά από το πόσο «καπάτσος» και «επιτήδειος» ήταν για την πολιτική του επιβίωση. Ο ευκολόπιστος Δραμινός λαός, που πολύ εύκολα «χαλαλίζει» και «χαραμίζει» την ψήφο του, ζούσε και ζει με την ελπίδα, ψηφίζει και ξαναψηφίζει ό,τι του «σερβίρουν» από το κέντρο. Δυστυχώς στη ζωή ο καθένας εισπράττει ό,τι ακριβώς του αξίζει.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

επιστροφή στην κορυφή